2016. március 29., kedd

Szegény én

önismeret, transzlégzés, holotrop légzés
Önismeret
"Szegény én": ez egy személyiség típus. Akit muszáj mindig sajnálni és folyamatos problémái vannak. Ezt a lehető legtöbb emberrel meg is osztja, azért, hogy együttérzést, figyelmet kapjon visszaigazolásként, hogy a pesszimizmusának létjogosultsága van az életében. Ő megtesz mindent - látszólag -, hogy megváltoztassa az életét, de mindig hagy egy kiskaput, hogy ne lehessen segíteni neki igazán. Ha egy problémával találja szembe magát, nem megoldásokat keres, hanem kimenekül a helyzetből. 

A szegény én a körülményeket hibáztatja mindig és elzárkózik a megoldások elől, nem vállalja a felelősséget a saját életért, mert akkor nem tudná az áldozat szerepét tovább "eljátszani". Sokszor érzékenynek mutatja magát, közben belül dühös, a kifogások nagy mestere. Így a siker elkerüli, neki mindig a balszerencse jut, hatalmas dráma az élete, nem jut egyről a kettőre. 

Ha te vagy "szegény én":

„Ne panaszkodj! A panaszra fordított energiát alakítsd át inkább kreatív erővé! Ez még a szülőfájásoknál is lehetséges. Ha ugyanannyi energiát fordítasz a panaszt kiváltó ok megváltoztatására, mint amennyit meddő önsajnálatra áldozol, akkor – a benső magatartás átalakulása után – sorsodban is csodálatos események lavinája indul meg.”
Szepes Mária

Tudatosítsad magadban a felismerést és a megoldásokra, a pozitív gondolatokra figyelj, vállalj felelősséget az életedért és próbáld felismerni az összefüggéseket. Hagyd abba mások hibáztatását! Érdemes megnézned, ki is vagy valójában, hogyan tudnál szabadabban, sikeresen élni. Ha egyedül nem sikerül a változás, bátran kérjél segítséget szakembertől, ha valami nem sikerül elsőre, ne csüggedj és dogozz tovább, a sikert nem adják ingyen és nem elsőre jön a változás. 

Ha a kapcsolati rendszeredben van "szegény én": 

Minden játszmához minimum két ember kell. Választanod kell, hogy benne maradsz ebben a játszmában vagy kilépsz belőle és nem engeded tovább, hogy bűntudatot keltsenek benned, hogy a felelősséget át akarják tenni a te válladra, hogy energiát lopjanak tőled. Tudatosítani érdemes a másik emberben a felelősségét és támogatni a döntéshozatalaiban. Ha nem érzed ezt a te kompetenciádnak, érdemes finoman javasolni, hogy a szegény én típusú ember kérjen segítséget szakembertől, hogy sikeres és boldog életet élhessen. 

Gyere, ismerd meg magad!
Ha valami nem sikerül elsőre, ne add fel akkor sem, kezdj járni az önfejlesztés útján, érdemes.
Götz Gábor
Tel.: 06-20-386-7920
Honlapok: