2014. október 7., kedd

Mi tud jobban segíteni neked a pszichológia vagy a transzperszonális pszichológia?

transzlégzés

Götz Gábor transzlégzés

Nagyon nagy különbség van a két módszer között, jó döntést csak akkor tudsz hozni, ha több információval rendelkezel.

A transzperszonális terápiát nem csak olyanok keresik akiknek van valamilyen feldolgozni való belső elakadásuk, traumájuk, hanem olyanok is akik út keresők, akik inspirációt, spirituális élményt keresnek.


Az analitikus pszichológiával csak életrajzi folyamatokat és egyéni tudatalattit vizsgálnak. Freud szerint az újszülött tabula rasa, szerinte tiszta lappal indul az ember. A transzperszonális szó azt jelenti: túl a személyesen, ami a perszonális dolgokat is felszínre engedi, viszont sokkal tágabban értelmezi a tudat térképét, belevéve a születés előtti és körüli (pre- perinatális) időszakot, amit tudatosan lehet oldani a rebirthing, újjászületés terápiával. Messzebb menve előző életből való emlékek vagy archetipusokkal (ősi mintákkal) való azonosulás is a belső térkép része lehet.

A másik nagy különbség a pszichológia és a transzperszonális pszichológia között, hogy a pszichológiában a terapeuta személyiségét, az általa használt irányzatot nem tudja kívül hagyni. A transzperszonális módszer sokkal inkább belsőmunka, öngyógyítás, ahol a belső vezetőnk engedi felszínre  a történteket a tudatunkból, a tudatalattinkból, a testünkből. Transzperszonális terápiánál a segítő inkább tanú a folyamatban, egy megtartó és támogató erő. A pszichológia verbális alapú és nem megengedett az érintés, ellenben a transzperszonális terápia elsősorban élmény alapú, a mély izmokban lévő traumák is feloldódhatnak így nem csak a tudatra hat, hanem a testre is hatást gyakorolhat.

Összegezve a pszichológia beszéd alapú, míg a transzperszonális terápia három szinten dolgozik:

  1. verbális => tudat szinten
  2. non verbális, élmény szinten => tudatalatti szinten 
  3. bodywork => test szinten  

Az analitikus pszichológia rendszere alapjaiban véve nem tudja helyén kezelni a spirituális, misztikus élményt. A transzperszonális rendszer elfogadja mindenkinek a hit rendszerét. Az élmény alapú utazásnál történhet veled spirituális élmény, amit nem kívülről generálunk hanem a te belsődből és egy nagyobb egység összhangjából történhet.

A transzperszonális terápiában a  tudat szűrőit transzlégzéssel oldjuk, így férünk egy mélyebb érzékeléshez önmagunkban, ahol az ego álarcai nélkül vizsgáljuk önmagunkat.

Mind a két módszer jó segítség, neked kell eldöntened melyik áll közelebb hozzád. A beszélgetős pszichológia, ami a születésed utáni élményekkel foglalkozik, vagy a transzperszonális terápia ami több szinten dolgozik.

transzlégzés mandala rajzok
Mandala rajzok Holotrop légzés után.
  Felkeltettem az érdeklődésed?
Jelentkezz bátran csoportos vagy egyéni foglalkozásra itt: gotzgabor(kukac)gmail.com címen


További információ és bejelentkezés transzlégzésre:

Götz Gábor
Tel.: 06-20-386-7920
Honlapom: